Tichellandsterpolder

De polder lag ten westen van Kroddeburen, tussen de bebouwing en de Borgweg, ter breedte van een kleine 300 m langs de Stadsweg.
De molen van de polder stond aan de westkant hiervan en sloeg zijn water uit op een sloot die uitmondde in het Lellenstermaar. De tegenwoordige beheerder van het gebied is het waterschap Noorderzijlvest.

Tichelland is de algemene (Groningse) benaming voor land waarvan de klei werd afgegraven voor het vervaardigen van tichels (bakstenen). Hierdoor komt het maaiveld een halve tot een hele meter lager te liggen, waardoor bemaling nodig was.


Deze polder wordt ook wel de Kroddebuurtserpolder genoemd.

Windmotor Tichellandsterpolder
Oppervlak 14 ha
Opgericht 1834
Opgeheven in 1967
In 1856 opgenomen in Waterschap Hunsingo.

(bron: Geertsema, 1910)
(bron: Wikipedia)

Oude beschrijving:
De gronden zijn gelegen in den zuid-oostelijke hoek, die op de grens van de waterschappen Hunsingo en Fivelingo wordt gevormd door den grindweg van Stedum naar Ten Post, in onderhoud bij de gemeente Ten Boer, en het Lellenstermaar, van welk maar de polder echter is gescheiden door hooge gronden met pendammen afgesloten.
Deze pendammen worden op gemeenschappelijke kosten door de ingelanden onderhouden evenals het molentje dat door eene tochtsloot het water op het Lellenstermaar uitslaat.
De molen heeft eene vlucht van M. 8.80, de vijzel ene middellijn van M. 0.67.
Het beheer over de polderzaken wordt aan één der ingelanden opgedragen, terwijl de kosten naar grootte der landen worden omgeslagen.

Hinderwetvergunning:
1920-1929, Tichellandstermolenpolder, oprichten electromotor, J. Wierenga
(bron: Kruiswijk, 2005)

Windmotor in vervallen staat / Windmotor van de Tichellandsterpolder / Oktober 1986 / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / Documentnummer 264.392


Stadsweg-97 omringd door water
Omdat in later jaren de molen in de winter niet functioneerde liep de polder onder met als resultaat schaatsplezier. (bron: Mondelinge overlevering)